петък, февруари 20, 2009

Плумерия-вечният цвят




Това растение с невероятно красиви и ароматни цветове пренася в екзотични места с неудържим чар. Родом от тропическите райони на Централна и Южна Америка, сега е разпространено в голяма част от света с тропичен и субтропичен климат. Ботаническото му име е Plumeria rubra acutifolia и съществуват около 7-8 вида на растението.
В Мексико позната на племена, създали велики цивилизации като маите, ацтеките и запотеките, плумерията е използвана за изработване на празнични венци и гирлянди. Легендите разказват, че местните индианци са къпели новородените във вода с цветове на плумерия. Маите са свързвали това растение, и най-вече неговия цвят с божественото, заради жълтото, което е било свещения цвят. Фактът, че от дръжката на плода на плумерията излизат две шушулки със семена, за маите е символизирал общия житейски принцип, даващ начало на двата различни пола- мъжкия и женския.




Името на цветето се появява и в легендата за Ел Дорадо. При ритуала по коронясване на бъдещия владетел, извършван в лагуната Guatavita, (където се предполага, че е легендарното Ел Дорадо), в лодката на поръсения със златен прах наследник са стоели и четирима от най-знатните вождове закичени с венци и гирлянди от плумерия.
В Никарагуа цветът на плумерията се появява върху банкноти в 1972 година, след като през 1971 е обявена с декрет от диктатора Генерал Анастазио Сомоза Дебайле за национално цвете.
Плумерията е национално цвете и на Лаос.



На Хавайските острови е едно от най-често използваните цветя за изработване на lei, гирлянда, с който посрещат всички гости на островите.
На Малдивите плумерията е "цветето на храма", тоест на месните божества. Според легенди, цветът му може да премахне разстоянията и да намали промеждутъка между пространство и време, с други думи, може да проектира съзнанието във въображаеми светове благодарение на своя омайващ аромат.




И като последен мит за прекрасния, сякаш направен от восък цвят на това дърво, според източните вярвания плумерията е безсмъртна, тъй като цветовете и се разпукват дори след като клоните и са изрязани.
0 коментара:

Публикуване на коментар