събота, юни 27, 2009

Мохито



Тъй като вчера споменах за Mojito, днес се чувствам задължена да дам рецептата, за един от най-освежаващите през лятото коктейли, по мое лично мнение.
Не е сигурно дали е роден под сянката на някоя палма, за да утоли жаждата насред парещите лъчи на кубинското слънце или е плод на многобройните опити на Анхело Мартинес, барман в La Bodeguita del Medio. Факт е, че Mojito е питието, което прави известна в цял свят хаванската Bodeguita. Хемингуей, редовен посетител на заведението, също става страстен почитател на този много освежаващ и ароматен коктейл. Името Mojito, идва от думата "Mojo"- магия, чародейство, използвана в La Santeria- кубинската вуду религия. Оригиналното Mojito се приготвя с hierbabuena (ербабуена, в превод ароматна трева), роднина на дивата мента.

Продукти:
- 5/10 ром (бял за предпочитане)
- 5/10 газирана вода
- 1/4 лайм (или лимон)
- 1 лъжичка кафява захар
- 1 клонче мента

Приготвяне:
Директно в чашата се слагат парченцата лайм и една лъжичка кафява захар (според рецептата на Bodeguita половин лъжичка), като лайма се смачква добре, за да пусне сока си и да се смеси със захарта. Чашата се пълни догоре с натрошен лед. Налива се ром до половината на чашата, а в останалата част сода. Добавя се едно клонче дива мента (аз лично стривам едно две листа, заедно с лайма и захарта за повече аромат), след което всичко се разбърква много добре.

Само една забележка, придобита от личен опит -ако по някаква случайност приготвяте Mojito за кубинец, никога не вадете друга бутилка ром, освен тази на Havana Club Anejo Blanco и никакви такива, като пудра захар и сок от лимон.

Наздраве!
А ако имате късмета да сте под някоя палма на екзотичен остров (всъщност ние варненци, няма защо да ходим чак до някакъв остров, сега си имаме палми в изобилие), с малко завист -Приятно освежаване!


0 коментара:

Публикуване на коментар