вторник, март 10, 2009

Обитател на нашата планета или Alien?

Това странно членестоного възбуди любопитството ми още първия път, когато го извадиха от водата пред очите ми в залива Рио Лагартос (Реката на крокодилите), полуостров Юкатан, Мексико. Мечеоопашатът или меченосеца с латинско име (сложно както винаги ) Limulus polyphemus, макар че е наричан „подковообразен рак“ не принадлежи към клас Ракообразни, а към отделен клас, който най-много се доближава до Паякообразните (така пише Уикипедия). Живо изкопаемо, обитава Мексиканския залив и Атлантическото крайбрежие на САЩ, но се среща и негов японски роднина, който както може да се очаква в тези части от земното кълбо се смята за изключителен кулинарен деликатес. Открих доста любопитни и странни неща свързани с това необикновено създание, като това, че се е запазило като вид без да претърпи еволюционна промяна в продължение на около 210 милиона години и че регенерира части от тялото си както морските звезди. Устата му не е където очаквате, тоест на главата му, а на гръдния му кош. Разполага с две сложни очи,разположени странично на черупката и с още 5 прости, чувствителни към светлината, като две от тях са чувствителни към ултравиолетовите лъчи. Това обаче не са всичките му очи, защото на корема си близо до устата има още цели две, който го ориентират при плуване (всевиждащо!)


Кръвта му, която е безцветна, при контакт с въздуха става синя (което пък доказва благородното му потекло!). И като последно, при все че разполага с много примитивна имунна система, в кръвта му има съставка, която реагира на присъствието на ендотоксини произведени от бактерии.


Съществува тест наречен LAL, Limulus Amebocyte Lysate, който установява наличието на ендотоксини във фармацевтични продукти, вода, първични промишлени суровини и т.н., за който се използва кръвта на мечеоопашатът. За щастие вземането на кръв за тези тестове не е смъртоносна . Животните се връщат обратно във водата, след изтегляне на около 1/3 от кръвта им.
Защото, (остроумните забележки вмъкнах, за да не изглежда писаното като тема по зоология), странното създание ми е определено симпатично, именно заради странностите си.


0 коментара:

Публикуване на коментар