понеделник, март 09, 2009

Тибет, за който вече никой не говори




За Тибет, от известно време не се говори и пише.
Но в навечерието на 50 годишнината от провалилия се
бунт срещу Пекин, завършил с изгнанието на
Далай Лама, Тибет отново напомня на света за себе си.
Новината за протестите от неделя е дадена от
китайското правителство с 24 часа закъснение.



За да не забравяме за съществуването на това кътче от земята, наричано "Покрива на света" ще ви припомня съвсем накратко историята на Тибет, довела до днешните проблеми.
През 1911 Далай Лама обявява независимостта на Тибет, възползвайки се от изтеглянето на китайските войски от тибетски територии, поради избухването на гражданската война в Китай.
През 1949 Китайската Народна Освободителна Армия навлиза в Тибет и го окупира. На 10 март 1959, с подкрепата на ЦРУ, започва най-големия бунт в историята на страната за извоюване на независимост. Китайската армия потушава бунта, а духовния водач на Тибет Далай Лама напуска страната в търсене на политическо убежище. През следващите години Далай Лама търси подкрепата от ООН, която издава резолюции одобрени на Общите Събрания през 1959, 1961 и 1965, настоявайки пред китайското правителство за спазване на човешките права на тибетското население и на желанието му за автономност. От 1959 до днес, най-тежкия период в тибетската история е културната революция, засягаща не само Тибет, но и Китай. Множество будистки храмове са разрушени и голям брой религиозни лица репресирани. След края на тази революция, в тибетската култура настъпва огромен подем. Книги и вестници започват да се издават на тибетски език, появяват се първите радиостанции и телевизионни канали на тибетски. През 2007 е открит първия телевизионен канал, предаващ 24 часа на тибетски.
Като последица от размириците в Лхаса, много държави поставят под въпрос участието си в Олимпийските игри, а китайското правителство прави опит за подобряване на отношенията с Далай Лама.

Знам, че прозвуча сухо това изреждане на дати и факти, но целта ми не беше да ви преподавам урок по история. Исках само да ви напомня.

Отговорността на всеки един за цялото човечество е универсална религия.

Любовта и съчувствието са първоосновите на световния мир на всички нива.

Далай Лама


0 коментара:

Публикуване на коментар